Steeds meer mensen willen een elektrische sloep kopen. Begrijpelijk, want het is duurzamer. Bovendien kom je met een boot met een verbrandingsmotor in steeds minder steden binnen. Zo wordt de Amsterdamse pleziervaart binnenkort uitstootvrij. Welke elektrische sloepen zijn het best, waar koop je ze en waar kun je je brandstofsloep laten ombouwen naar elektrisch? Je leest het in dit artikel.
Elektrische boten in steeds meer plaatsen de norm
Steeds meer gemeenten werken aan een betere luchtkwaliteit voor hun inwoners en bezoekers. Dat betekent dat het verkeer in deze plaatsen uitstootvrij moet zijn. Amsterdam is bij uitstek een sloepenstad en ook deze stad wordt stapsgewijs uitstootvrij gemaakt. Dit heeft onder meer gevolgen voor de pleziervaart, waar sloepen onder vallen. Per 2025 zal de gemeente Amsterdam uitstootvrije zones invoeren in het centrum gebied met een overgangstermijn van vijf jaar voor pleziervaartuigen met een binnenhavengeldvignet (BHG-Vignet) (ijkmoment 1 januari 2025). Per 1 januari 2030 zijn alleen nog uitstootvrije pleziervaartuigen in de binnenstad van de stad toegestaan, met uitzondering van de doorgaande routes. Vanaf diezelfde datum moeten ook de passagiervaart en het transport over water uitstootvrij zijn. En vanaf 1 januari 2030 zal de pleziervaart in de gehele stad elektrisch moeten zijn.
Gevolgen beleid uitstootvrij varen voor sloepbezitters
Wie nu nog over de grachten rondtuft in een sloep met een verbrandingsmotor, doet er dus goed aan om alvast op de toekomstige regelgeving van uitstootvrij varen te anticiperen. Wacht hier vooral niet te lang mee, want de tijd dringt en zeker in 2024, het laatste jaar waarin uitstootboten nog worden getolereerd in de stad, zal er een enorme run komen op elektrificatie van boten, zeker in Amsterdam. Er zijn drie mogelijkheden:
- Je brandstofsloep behouden en gewoon ergens anders gaan varen.
- De brandstofsloep de deur uit doen en een elektrische sloep kopen.
- Het ombouwen van je brandstofsloep tot een elektrische sloep.
Op de laatste twee opties gaan we nader in: een elektrische sloep kopen en een sloep laten ombouwen.
Elektrische sloep kopen
Wat nu met auto’s gebeurt, gebeurt ook met boten: er komen steeds meer elektrische vaartuigen op de markt. En net als bij auto’s zal ook bij boten de vraag naar elektrisch rap toenemen, zeker wanneer er een verbod op uitstootboten komt. Wil je een elektrische sloep kopen die helemaal nieuw is? Ga dan voor een model van een erkend en beproefd sloepenmerk, denk bijvoorbeeld aan een Stormer sloep. Robuust, comfortabel en supermakkelijk in gebruik. En natuurlijk zijn er naast nieuwe elektrische sloepen, ook geregeld occasions op de markt. Je vindt de elektrische sloepen van Stormer en verschillende elektrische occasions bij Holland Sport Boat Centre. Slim om je occasion juist hier te kopen, want in het Service Centre kijken ze hem grondig voor je na.
Sloep ombouwen elektrisch
De andere optie voor wie de overstap naar uitstootvrij varen wil gaan maken, is je brandstof aangedreven boot elektrisch maken. Dit is bij de meeste sloepen een niet al te ingrijpende transformatie. Zeker als jouw sloep in een goede conditie verkeert, is het kostentechnisch zeer de moeite waard om deze om te laten bouwen naar elektrisch. Bij Holland Sport Boat Centre staat een vakkundig team voor je klaar om deze transformatie naar elektrisch voor je uit te voeren.
Voor- en nadelen elektrische sloep
Twijfel je nog of een elektrische sloep wel iets voor jou is? We zetten de voor- en nadelen van elektrische sloepen voor je op een rij.
Voordelen elektrische sloep
- Elektrische sloepen zijn superstil, dus je kunt veel meer genieten van de geluiden om je heen en hoeft aan boord niet tegen elkaar te schreeuwen.
- Sloepen die elektrisch zijn trillen minder.
- Elektrische sloepen stinken niet.
- Op steeds meer plekken in Amsterdam vind je langs de vaarroutes laadpunten voor boten. Kijk hier voor de adressen.
- Elektrische boten krijgen in Amsterdam op dit moment nog een korting van 70% op het binnenhavengeld.
- Als je je sloep bij je huis hebt liggen kun je aan de kade een eigen oplaadpunt laten neerzetten.
- Er zijn al jachthavens die de ligplaatsen met een eigen oplaadpunt hebben, zoals Nautix Marina in Amsterdam en de Jachthaven van Uithoorn.
- Na je vaartocht hang je je boot aan een laadpaal en de volgende dag heb je weer een volle accu om mee weg te varen.
- Nooit meer in de rij bij het botentankstation of gedoe met jerrycans en het morsen van brandstof op je kleren of in het water.
- Je mag elke stad en route in Nederland bevaren, wat straks niet meer met een brandstofsloep kan.
- Aan een elektrische sloep heb je minder onderhoud. Je hoeft bijvoorbeeld geen olie te verversen en filters te vervangen.
Nadelen elektrische sloep
- Er zijn nu nog niet zo heel veel oplaadpunten voor boten in de steden en langs de vaarroutes. Natuurlijk worden dit er wel steeds meer.
- Als je je sloep op een openbare ligplaats hebt liggen kun je hem alleen thuis opladen als je een draagbare lithium accu hebt. Dat betekent automatisch dat je sloep dan niet al te groot uitgevallen kan zijn, want anders wordt zo’n batterij te zwaar.
- De range. Je kunt natuurlijk niet eindeloos varen met een elektrische sloep, want op een gegeven moment is de accu leeg. Maar goed, dit probleem heb je bij een brandstofmotor ook. Uiteraard kun je op een display aflezen hoeveel prik je nog over hebt in je accu.
Elektrische sloep kopen of sloep ombouwen naar elektrisch? Hier moet je zijn
We hopen dat we je met dit artikel een beetje wegwijs hebben gemaakt op het gebied van elektrisch varen. Ben je overtuigd van de voordelen en wil je een elektrische sloep kopen of je sloep ombouwen naar elektrisch? Neem dan contact op met Holland Sport Boat Centre, wij informeren je graag over alle mogelijkheden en kunnen je helpen met zowel de aankoop van een nieuwe of gebruikte elektrische sloep als met het ombouwen van je brandstofsloep naar elektrisch.
Deze pagina delen